Специална ПостКовид програма ще подпомага възстановяването на всички български граждани, преболедували COVID-19,

...
Специална ПостКовид програма ще подпомага възстановяването на всички български граждани, преболедували COVID-19,
Коментари Харесай

ПостКовид програма ще помага за долекуване на пациенти, преминали през вируса

Специална ПостКовид програма ще подкрепя възобновяване на всички български жители, преболедували COVID-19, само че усещат недостиг в някаква форма. Програмата ще проработи от 8 февруари. Това разгласи шефът на Александровска болница проф. Борис Богов, по чиято самодейност е направена програмата. 

Предвижда се в границите на програмата пациентите да получат безвъзмездни прегледи, а при потребност и по-задълбочени изследания, както и опция за престой в санаториум. Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация, само че прегледите и консултациите ще се правят след авансово записване. Желаещите би трябвало да бъдат ориентирани от персонален доктор с направление и етапна епикриза или посредством епикриза от болница.

" Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е минала без признаци, ще могат да се възползват от програмата ", посочи проф. Богов.

" По тази стратегия се работи от може би повече от 2 месеца. Днес за ковид знаем малко повече, в сравнение с знаехме първоначално, само че продължаваме да не знаем още толкоз доста. Като че ли това става от ден на ден поради възходящия брой спорни данни в международен мащаб. ПостКовид програмата има за цел да подкрепи възобновяване на всички български жители, които са прекарали COVID-19 и са излекувани, само че усещат недостиг в някаква форма, най-често физически ", съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Ще се употребяват опциите и на телемедицината, като пациентите в санаториумите да бъдат проследявани от лекарите в Александровска болница, сподели още Ангелов. До края на месеца ще се посочи методът на финансиране на програмата, като е допустимо за нея да бъде основана специфична клинична пътека, добави още здравният министър. По думите му, другият вид е да се обезпечи финансиране посредством специфична национална стратегия. Предстои разискване на опциите за финансиране. Стойността на един леглоден е 85 лева, а курсът на лекуване ще бъде 10 дни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР